SAHA Bülten

SAHA Bülten’e kayıt olun, Savunma, Havacılık ve Uzay sektörlerindeki gelişmelerin hiçbirini kaçırmayın

SAHA İstanbul 6. Olağan Genel Kurulu gerçekleşti: Savunma, havacılık ve uzay teknolojileri sanayinde yer alan 52 farklı sektörden 1.300’den fazla firma ve 29 üniversitenin üyesi olduğu SAHA İstanbul Savunma, Havacılık ve Uzay Kümelenmesi’nin 6’ıncı Olağan Genel Kurulu 24 Mayıs 2025 tarihinde gerçekleştirildi.

  • Toplantıya; SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı M. Fatih Kacır ile çok sayıda üye katıldı.
  • SAHA İstanbul’un vizyonuyla şekillenen ve üye firmalarıyla birlikte yazdığı 10 yıllık başarı hikâyesinin anlatıldığı video gösterimiyle başlayan etkinlik, İstanbul Teknik Üniversitesi, Maçka Kampüsü’nde gerçekleşti.
  • Toplantıda yeni yönetim kurulu üyeleri seçildi. Haluk Bayraktar yeniden Yönetim Kurulu Başkanı oldu.

Kurulda konuşan SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar:

Bundan 20 yıl önce yüzde 80 oranında dışa bağımlı olduğumuz bir savunma sanayiinden, bugün yerlilik oranını yüzde 80’lere taşıyan bir Türkiye’ye ulaştık. Bayraktar TB2’den KAAN’a uzanan bu dönüşüm, sadece teknolojik bir gelişme değil milletin kaderine sahip çıkma iradesidir. Bayraktar TB2 VE TB3, AKINCI, KIZILELMA, Anka, Kaan gibi özgün platformlarımızla küresel bir marka haline geldik. 180’den fazla ülkeye ihracat yapıyoruz. 2024 itibarıyla sektör olarak artan bir ivmeyle 7,2 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaştık

  • 11 teknik komitenin yer aldığı SAHA İstanbul Genel Kurulu, açılış konuşmalarıyla devam ederken, konuşmaların ardından divan heyeti seçimi ve seçilen divan heyetine yetki verilmesi, faaliyet planı ve yıllık bütçe tasarısının görüşülmesi ve onaylanması, bilanço ve gelir gider tablosunun okunması, Denetim Kurulu raporunun okunması, Yönetim ve Denetim Kurullarının ibrası ve seçimi gerçekleştirildi



Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterine alınan İMECE uydu sisteminin adı “GÖKTÜRK 2B” oldu: Türkiye’yi yer gözlem uydusu ve yer istasyonu alt sistemlerini tasarlayıp üretebilecek kabiliyete sahip ülke konumuna getiren, ülkenin metre altı çözünürlüğe sahip yerli ve milli ilk gözlem uydusu İMECE, Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterine girdi.

“İMECE Uydu Sistemi Projesi, Kabul ve Envantere Alma Töreni”, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SBB), TÜBİTAK, Strateji Bütçe Başkanlığı ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı bünyesindeki Ahlatlıbel Hava Radar Mevzi Komutanlığı’nda gerçekleştirildi.

  • TÜBİTAK UZAY Enstitüsü Müdürü Mehmet Nefes, törendeki konuşmasında, Türk uzay ekosisteminin tamamlanmasının ve uydunun Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) envanterine girmesinin gururunu yaşadıklarını söyledi.

Yapay zeka ASELSAN’a kazandırdı: ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, ASELSAN bünyesinde devreye alınan yapay zeka uygulamalarının 1 yılda 650 bin saat işçilik kazancı ve ortalama 35 milyon dolarlık verimlilik artışı getirdiğini bildirdi.

  • Akyol, Yapay Zeka Politikaları Derneğince düzenlenen “AI Tomorrow Summit 2025” programında yaptığı konuşmada, insanın kas gücünü ortadan kaldıran sanayi devrimi, insanın işlem gücünün yerini alan bilgisayarlardan sonra yapay zeka ile karar verme ve düşünme gücünü neredeyse yerinden edecek bir teknolojiyle karşı karşıya olunduğunu söyledi.
  • Yapay zekanın sadece teknolojik olarak ürünlerde değil iş yapış şekillerinde de değişim getirdiğine işaret eden Akyol, bunu yönetmek için 2024 yılı içerisinde ASELSAN Next adında bir program başlattıklarını dile getirdi.

KIZILELMA’dan PT-4 AB kalkışlı aerodinamik sistem tanımlama testi: Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, sosyal medya hesabından Bayraktar KIZILELMA ile ilgili yeni paylaşımda bulundu.


Nem ve Sıcaklık Takibinde Güvenilir Çözüm: BILOG – NSA1001

🔺 RTD sensör teknolojisi sayesinde çevresel koşulları sürekli ve yüksek hassasiyetle izleme imkânı sunuyor.

🔺 11 yıla kadar pil ömrü ve kompakt yapısıyla, uzun süreli ve zorlu ortamlarda kullanım kolaylığı sağlıyor.


STM, Çok Maksatlı Destek Gemisi’ni ilk kez tanıttı: Türk savunma sanayisinin denizcilik alanındaki öncü şirketlerinden STM, yerli imkanlarla geliştirdiği Çok Maksatlı Destek Gemisi (MRSS) tasarımını ilk kez Malezya’da düzenlenen Langkawi Uluslararası Denizcilik ve Havacılık Fuarı’nda tanıttı.

  • STM mühendisleri tarafından özgün olarak geliştirilen MRSS platformu, hem askeri hem de insani operasyonlara yönelik çok yönlü yetenekleriyle dikkati çekiyor.
  • Şirketten yapılan açıklamaya göre, zırhlı birlik taşımacılığından kriz bölgelerinde hastane gemisi görevine kadar geniş bir görev yelpazesi sunan gemi, aynı zamanda gelişmiş helikopter harekatı ve arama-kurtarma operasyonları için de tasarlandı.

İnsansız kara aracı BARKAN seri üretime geçiyor: HAVELSAN’ın 2023’te envantere giren orta sınıf birinci seviye insansız otonom kara aracı BARKAN’ın Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) kararıyla seri üretimi yapılacak.

  • HAVELSAN’dan yapılan açıklamaya göre, BARKAN’ın 2023’ten itibaren sahadaki kullanımlarıyla ortaya çıkan geri bildirimler sonucunda harekat kabiliyeti artırıldı.
  • Birçok faydalı yük entegrasyonu yapılan BARKAN, gerçek operasyon bölgelerinde de tüm faaliyetlerde başarılı sonuçlar elde etti.

Türkiye’den Bosna Hersek’in hava savunmasına destek: Türkiye tarafından Bosna Hersek ordusuna hibe edilen ve ASELSAN’ın milli imkanlarla geliştirdiği yeni nesil dron avcılarından biri olan “KANGAL FPV Anti-Drone Sistemi” için tören düzenlendi.

  • Başkent Saraybosna’daki Rajlovac semtinde bulunan Bosna Hersek Askeri Kışlası’nda gerçekleştirilen törene Bosna Hersek Savunma Bakanı Zukan Helez, Türkiye’nin Saraybosna Büyükelçisi Emin Akseki, Saraybosna Büyükelçiliği Askeri Ataşesi Albay Murat Kul ile askeri yetkililer katıldı.

Bayraktar KEMANKEŞ 2 füzesi Sistem Tanımlama Testi’ni başarıyla tamamladı: Baykar’ın milli ve özgün olarak geliştirdiği KEMANKEŞ 2 Yapay Zeka Tabanlı Mini Seyir Füzesi, Sistem Tanımlama Testi’ni başarıyla tamamladı.


TUSAŞ Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu, şirketin 10 yıllık planlarını anlattı: TUSAŞ’ın Kahramankazan Tesisleri’nde basın mensuplarıyla bir araya gelerek şirketin geldiği noktayı ve gelecek 10 yıllık projeksiyonunu anlattı.

  • Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu, 2034’e kadar yaklaşık 500 KAAN, HÜRJET ve HÜRKUŞ, 350’den fazla GÖKBEY, ATAK, ATAK-2 ve benzeri platformların üretimini planladıklarını belirterek, HÜRJET’in Hava Kuvvetleri Komutanlığına ilk teslimatının 2027 yılı başında olacağını bildirdi.
  • Demiroğlu, TUSAŞ’ın Kahramankazan Tesisleri’nde basın mensuplarıyla bir araya gelerek şirketin geldiği noktayı ve gelecek 10 yıllık projeksiyonunu anlattı.