
Savunma ve havacılık ihracatı yılın ilk 5 ayında yüzde 29 arttı: Savunma ve havacılık ihracatı 2025 yılının ilk 5 ayında yüzde 29 artışla 2 milyar 980 milyon dolar olarak gerçekleşti.
- Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, X hesabından Türkiye’nin 2025’in ilk 5 ayındaki ihracat performansını değerlendirdi.
Görgün:
Yılın ilk 5 ayında savunma ve havacılık ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 29 artışla 2 milyar 980 milyon dolar oldu. İhracat yapan şirket sayımız her geçen gün artarken ürün kompozisyonumuz da yüksek teknoloji ürünler lehine gelişiyor.

Uzun menzilli seyir füzesi SOM, yerli motoruyla hedefi tam isabet vurdu: Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen uzun menzilli seyir füzesi SOM’un, yerli turbojet motoruyla yapılan test atışında hedefi tam isabet vurduğunu bildirdi.
Kacır, sosyal medya platformu X’ten konuya ilişkin paylaşım yaptı.
Milli gururumuz SOM, yerli turbojet motoru ile yapılan test atışında hedefi tam isabet vurdu. SOM’un yerli motoru ve alt bileşenleri, Milli Teknoloji Hamlesi’nin yalnızca bir adımı değil, binlerce mühendis ve teknisyenimizin gece gündüz demeden döktüğü ter, bilim insanlarımızın bitmeyen tutkusu ve gençlerimizin sınır tanımayan hayalleri. ‘Tam Bağımsız Türkiye’ yolunda emek veren tüm paydaşlarımızı kutluyorum. Gurur duyuyoruz, daha büyük zaferlere hazırız.

DeltaV geliştirdiği hibrit roket sistemiyle 200 kilometre irtifayı geçerek rekor kırdı: DeltaV tarafından geliştirilen iki kademeli hibrit roket sistemiyle gerçekleştirilen testte, 200 kilometrenin üzerinde irtifaya ulaşarak, hibrit roket motorlarıyla erişilen irtifa rekoru kırıldı.
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığının (SSB), sosyal medya hesabından konuya ilişkin yapılan paylaşımda, şu bilgilere yer verildi:
DeltaV tarafından geliştirilen iki kademeli hibrit roket sistemiyle gerçekleştirilen testte, 200+ kilometre irtifaya ulaşarak, hibrit roket motorlarıyla erişilen irtifa rekoru kırıldı. Test kapsamında birçok zorlu hedef başarıyla gerçekleştirildi. Bu başarı, yalnızca ülkemiz için değil, hibrit roket teknolojileri açısından da küresel ölçekte öncü bir gelişme niteliği taşımaktadır.

ASELSAN dünyada piyasa değeri en yüksek 18. savunma sanayisi şirketi oldu: Türk savunma sanayisinin önde gelen firmalarından ASELSAN, dünyada piyasa değeri en yüksek 18. savunma sanayisi şirketi oldu.
- AA muhabirinin Companies Market Cap sitesinden derlediği bilgilere göre, halka açık savunma sanayisi şirketleri listesinde, zirvede Amerika Birleşik Devletleri merkezli RTX şirketi yer alıyor.
- Uçak motorları, siber güvenlik çözümleri ve insansız hava araçları gibi projeler üreten şirketin 180 milyar dolar piyasa değeri bulunuyor.
- Yarım asırdır geliştirdiği ürünlerle Türk savunma sanayisinde kritik rol oynayan şirket, 15,18 milyar dolarlık piyasa değerine sahip.

Türkiye’nin İlk Yerli Silindirik Lityum İyon Şarj Edilebilir Pili: ASPİLSAN INR18650A28
🔺 Türkiye’de seri üretimi yapılan ilk silindirik lityum iyon 18650 pil olarak öne çıkıyor.
🔺 Pil boyutu 18650, kapasitesi 2800 mAh, voltajı ise 3.65V.

Jandarmanın havadaki yardımcısı “milli gözlerle” görüyor: Jandarma Havacılık Komutanlığı tarafından çeşitli görevlerde 5 bin 500 uçuş saatine ulaşan cayrokopterler, milli kameralarıyla etkin şekilde kullanılıyor.
- Jandarma birliklerinin “havadaki yeni gözünün” en değerli faydalı yükü olarak milli bir çözüm tercih edildi. Lapis Havacılık tarafından geliştirilen ve “gökyüzünün akıllı gözü” olarak nitelendirilen GÖKALP HD90-L görüntüleme sistemi, cayrokopterlere entegre edildi.
- Üç eksenli görüntüleme sistemi, keşif ve gözetleme görevlerinde rakipsiz stabilizasyon, tespit ve teşhis performansı sunuyor.

MKE’den 2024’te rekor satış: Makine ve Kimya Endüstrisi Anonim Şirketi (MKE A.Ş.), 2024 yılı faaliyet raporunu kamuoyu ile paylaştı.
- Şirketin yayımlanan faaliyet raporuna göre, 2024 yılı satışları bir önceki yıla kıyasla %90’lık bir artışla 39,75 Milyar TL’ye ulaştı. Bu etkileyici büyüme, şirketin hem yurt içi hem de yurt dışı pazarlardaki etkinliğini artırdığının bir göstergesi olarak kabul ediliyor.

Bayraktar TB3, TCG Anadolu’daki testlerinde 100 sortiyi tamamladı: Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen Bayraktar TB3 silahlı insansız hava aracı (SİHA), TCG Anadolu gemisindeki testlerinde önemli bir aşamayı daha geride bırakarak, 100 sortiyi geçti.
- Baykar şirketinden yapılan açıklamaya göre, dünya havacılık tarihinde kısa pistli bir gemiden tam otonom kalkış ve buraya iniş yapabilen ilk SİHA olan Bayraktar TB3‘ün TCG Anadolu‘daki testleri başarıyla gerçekleştirildi.
- 28 Mayıs-2 Haziran döneminde yapılan son testlerde, Bayraktar TB3’ün görüntü tabanlı yapay zeka destekli tam otomatik kalkış ve iniş kabiliyeti de test edildi.

TÜRKSAT, Türkiye’nin uzay ve uydu devlerini aynı masada buluşturacak: Türkiye’nin uydu ve uzay ekosisteminin en güçlü aktörleri, TÜRKSAT AŞ’nin 19 Haziran’da Ankara’da düzenleyeceği “Bağlantısallığın Yeni Çağı Forumu”nda bir araya gelecek.
- Şirketten yapılan açıklamaya göre, Türkiye’nin uydu ve uzay vizyonuna yön veren kurumları, sektörün öncü şirketleri ve teknoloji liderleri TÜRKSAT’ın ev sahipliğinde buluşacak.

Türk Ordusuna TRLG-230 lazer güdümlü füze teslimatı: Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Kara Kuvvetleri Komutanlığı envanterine Roketsan üretimi TRLG-230 Lazer Güdümlü Füze sistemlerinin yeni bir partisinin dahil edildiğini açıkladı.
- TRLG-230, Roketsan tarafından geliştirilen ve özellikle Bayraktar TB2 gibi SİHA platformlarıyla koordineli çalışabilen modern bir mühimmat olarak öne çıkıyor.

Bomba uzaktan müdahale aracı “TMR-II Halil” jandarmanın hayat kurtaran yardımcısı: Samsun Jandarma Komutanlığı envanterine 2023 yılında kazandırılan kumandalı bomba uzaktan müdahale aracı “TMR-II Halil”, şüpheli cisim ve patlayıcı maddelere müdahalede kolaylık sağlıyor, personelin yaralanma riskini azaltıyor.
- Samsun İl Jandarma Komutanlığı sorumluluk sahasında meydana gelen olaylara müdahale eden İl Jandarma Komutanlığı Kriminal Şube Müdürlüğü Patlayıcı Madde İmha Timi, Samsun’un yanı sıra Sinop İl Jandarma Komutanlığı bölgesinde meydana gelen olaylara da müdahale ediyor.
- Patlayıcı madde ve şüpheli cisimlere müdahale esnasında keşif ve cismi etkisiz hale getirmek amacıyla kullanılan “TMR-II Halil Bomba Uzaktan Müdahale Aracı” personelin yaralanma riskini azaltıyor.